QNAP TS-233 mü TS-433 mü? 2 Yuva mı 4 Yuva mı NAS?
Kısa çözüm
- QNAP TS-233 iki, TS-433 dört disk yuvalı masaüstü NAS'tır.
- Ürün adlarına göre TS-233 2 GB, TS-433 4 GB bellekle geliyor.
- İki diskle RAID 1 kurulur; bir disk arızalansa veri korunur ama kapasitenin yarısı kullanılır.
- Dört diskte RAID 5 ya da RAID 6 ile kullanılabilir kapasite oranı artar.
- Sonradan kapasite büyütmek dört yuvalı modelde çok daha kolaydır.
- Ev ve küçük ofiste TS-233, büyüyen ofiste TS-433 daha mantıklıdır.
İlk NAS'ını alacak ev kullanıcıları ve küçük ofisler için QNAP'ın iki giriş modeli sık karşılaştırılır: QNAP TS-233 ve QNAP TS-433. Ürün adlarına göre TS-233 iki disk yuvası ve 2 GB bellekle, TS-433 dört disk yuvası ve 4 GB bellekle geliyor.
Yuva sayısı neden önemli?
Yuva sayısı yalnızca kapasiteyi değil, verinin nasıl korunacağını da belirler.
- İki disk: RAID 1 ile iki disk birbirinin kopyası olur. Bir disk arızalansa veri korunur, ama kullanılabilir kapasite tek disk kadardır.
- Dört disk: RAID 5 ile disklerden yalnızca birinin kapasitesi korumaya gider; RAID 6 ile iki disk arızasına dayanıklılık sağlanır.
RAID seviyelerini NAS RAID yapılandırma rehberi yazımızda ayrıntılı anlattık.
Büyüme payı
İki yuvalı NAS'ta kapasite büyütmek için diskleri tek tek daha büyükleriyle değiştirmek gerekir. Dört yuvalı modelde boş yuvaya disk ekleyerek başlayıp zamanla büyümek mümkündür. Ofisin dosya miktarı hızla artıyorsa bu fark belirleyicidir.
Bellek
NAS üzerinde yalnızca dosya paylaşımı değil, yedekleme uygulamaları, fotoğraf arşivi ya da kamera kaydı gibi ek işler çalıştırılacaksa daha fazla bellek rahatlık sağlar.
Kime hangisi?
- TS-233: ev, aile fotoğraf arşivi, birkaç kişilik ofiste paylaşım ve yedekleme.
- TS-433: büyüyen ofis, daha fazla kullanıcı, kapasiteyi zamanla artırma ihtiyacı.
TS-233'ü daha ayrıntılı QNAP TS-233 incelemesi yazımızda ele aldık.
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi diski almalıyım?
NAS'a uygun disk seçimini ilk NAS alım rehberi yazımızda anlattık.
NAS yedek yerine geçer mi?
Hayır. RAID disk arızasına karşı korur, silinen ya da şifrelenen dosyaya karşı korumaz; ayrı bir yedek gerekir.
Grisepet Notu
Kararı bugünkü dosya miktarına göre değil, iki yıl sonraki tahminize göre verin. NAS'lar genellikle beklenenden hızlı dolar.
Tüm ürünler: Veri Depolama
